4 min

Tren deg atletisk og allsidig

Å være allsidig og atletisk er et mål for mange.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Ofte ønsker vi å være:

- Sterke
- Eksplosive
- Muskuløse
- Markerte
- Stabile
- Koordinative

Og alt dette samtidig. Det kan være vanskelig å oppnå alt samtidig og det kan også være en utfordring å vite hvordan man skal gå frem for å trene de ulike kvalitene best mulig. Sprinttrening og trening for lavest mulig fettprosent kan se ganske forskjellig ut. Trening for hypertrofi og trening for å lære seg å stabilisere en gitt bevegelse er to forskjellige ting. Kunnskap om denne typen idrettsspesifikk trening kan du få på fagsamlingen "Real life stability" med kiropraktor og tidligere friidrettsutøver Eric Ringdahl.

Ville det ikke vært flott om du kunne trene styrketrening for å bli raskere, mer stabil og potensielt også forebygge mot skader relatert til løping? Det er en mulighet. Først av alt - skal du bli en god løper eller sprinter er selsagt hovedparten av treningsregimet bestående av denne typen aktivitet i ulike former for å trene spesifikt på den kvaliteten som skal forbedres. Andre treningsformer, og mer spesifikt styrketrening fungerer likevel flott inn i det totale opplegget, og avhengig av hvor i sesongen utøveren befinner seg kan det utgjøre en større eller mindre del av den totale treningsmengden.

Les også: Ukens forskning - Effekten av hoftebøyertrening på sprinting

Hva handler atletisk og allsidig trening om?
I min verden handler det om:

- Kraft og hastighet
- Reflekser
- Eksplosivitet
- Plyometriske kvaliteter
- Bevegelighet
- Teknikk
- Koordinasjon og stabilitetDisse kvalitetene er hos mange utøvere sårt trengt. Å ha utviklet én eller to av egenskapene er bra, men skal du ta steget fra å se "atletisk ut" til å være atletisk og allsidig bør flere av kvalitetene utvikles. Det er mange som har veltrente kropper, men som er stive som en pensjonert fotballspiller og kun har det estetiske å stille opp med. Det er det ikke nødvendigvis noe feil med om målet er å stille i fitness eller vise frem strandkroppen. En utfordring kan være å mestre å stå på hendene, og løpe fort samtidig. Kanskje føler du deg litt mer "allround" bra trent da?

De fleste idrettsgrener setter store kraft til nettopp kraft, eksplosivitet, teknisk utførelse av arbeidet og individuell koordinasjon til den spesifikke idretten det er snakk om.

Step it up a notch
Hadde det ikke vært kult å maksimere ditt potensiale og lære hvordan du kan trene for å..

- Lære bevegelsesbaner og bevegelser du ikke har gjort før (alt fra boksing, plyometriske øvelser, sprinting til olympiske løft)
- Tempoøkning, maksimal hastighet og hvordan sett/reps og hvile bør tilpasses
- Stabilisering i ulike bevegelsesbaner
- Optimalisere nervesystemet ditt til aktiviteten du gjør.

Det handler om prestasjon, om å maksimere og unytte kraften som ligger i muskulaturen og bruke lagret bevegelsesenergi og elastisitet i muskler og sener. Ved raske bevegelsesskifter og retningsforandringer (som i nærmest all sport) trenger du et reflekssystem som er oppgradert. Du må oppgradere "softwaren" din for å yte bedre.

Disse tingene lærer du mer om på fagsamlingen "Real life stability" som går om én måned. Klikk her og vær en av de som henger med på det siste.

 

Publisert: 08.01.2014 KL. 11:36
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.