2 min

Trening for eldre

Hvordan er forutsetningene for å bygge styrke og muskelmasse når man blir eldre?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Mange er bekymret over at det med økende alder ikke er mulig å oppnå de samme resultatene som før.

At det kommer et punkt i livet der dette vil skje er det nok ingen tvil om, men når skjer det egentlig? En studie fra 2009 har forsøkt å se på effekten av både 1RM styrke og hypertrofi ved økende alder. Selv om forsøkspersonene var relativt unge (18-39) kunne man trekke noen konklusjoner ut av studiet. Studiet ble gjort på 826 utrente individer over en 12 ukers periode.

Økende alder er negativt korrelert med økning i 1RM, men positivt korrelert med muskelvekst, i hvertfall i den undersøkte aldersgruppen og i dette studiet. Studiet antyder at med økende alder fra 18 mot 39 vil det være mindre økninger av 1RM, men allikevel en økning i muskelveksten. Det viser seg altså at selv om økende alder sakte, men sikkert setter begrensninger for økning i styrke, vil muskelveksten kunne fortsette med minst uforandret tempo opp mot 40- årene. Den hele og fulle sannhet? Kanskje ikke, men allikevel en motivasjon for treningen for de som nærmer seg voksen alder, spesielt om målsetningen er av kosmetisk art.

Det finnes en rekke eksempler på mennesker som har startet å trene i 40 årene og senere og hatt vanvittig gode resultater. Under ser du en av de. Vil du nok kan du også komme i svært god form selv om du ikke lenger har ungdommen med deg.


Referanser:
(1) Lowndes, J, Carpenter, RL, Zoeller, RF, Seip, RL, Moyna, NM, Price, TB, Clarkson, PM, Gordon, PM, Pescatello, LS, Visich, PS, Devaney, JM, Gordish-Dressman, H, Hoffman, EP, Thompson, PD, and Angelopoulos, TJ. Association of age with muscle size and strength before and after short-term resistance training in young adults. J Strength Cond Res 23(7): 1915-1920, 2009.

Publisert: 05.06.2012 KL. 12:46
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.