2 min

Ukens forskning: Derfor går ikke hardgainers opp i vekt

En mulig forklaring
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Denne gruppen mennesker har problemer med å legge på seg masse – enten det er fett eller muskler. Ofte kan man høre utsagn som “jeg kan spise hva som helst” eller “det er umulig for meg å legge på meg”. Enkelte opplever også at mange tar lett på utfordringen og kommenterer at det må være en lukses å være tynn, men for denne gruppen (som ønsker å være større) er det langt i fra det. Andre opplever å få kommentarer slengt etter seg med “du må bare spise mer”. Er det noe i dette utsagnet?

Et studie (1) så på effekten av all aktivitet vi gjør som ikke er soving, spising eller trening på mostandsdyktigheten mot å lagre fett. Dette kalles ”nonexercise activity thermogenesis” og forkortes NEAT.

Ut av et kalorioverskudd på 1000 kcal som deltakerne i studien spiste ble bare 432 kcal lagret. To tredjedeler av dette svevet vekk gjennom en økning i NEAT. Samtidig ser man at det er vanlig for begge kjønn å overrrapportere hvor mye mat som spises (2). Overvektige underraporterer ofte, mens undervektige overraporterer.

Disse to tingene sammen er nok en god forklaring på hvorfor mange i denne situasjonen sliter med å øke kroppsvekten. En automatisk forhøying i bruk av energi helt ubevisst sammen med en mulig overrapportering av matinntak spiller inn en stor rolle. Det er relativt små forskjeller i forbrenning hos mennesker som tror de har dårlig forbrenning og de som tror det motsatte

Referanse:

(1) Levine JA, Eberhardt NL, Jensen MD. Role of nonexercise activity thermogenesis in resistance to fat gain in humans. Science. 1999 Jan 8;283(5399):212‐4.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9880251

(2) http://ajcn.nutrition.org/content/68/2/266.full.pdf

Publisert: 10.11.2013 KL. 08:56
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.