1 min

Ukens forskning: Effekten av trening på kognitiv evne og demens

Tren i midten av livet og unngå dårlig kognitiv funksjon og demens
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Det er få studier som har sett på den langsiktige effekten av fysisk aktivitet på kognisjon/kognitiv evne. I studien (1) så forskerne på effekten av fysisk aktivitet hos middelaldrene og eldre på kognitiv evne og demens(konisk nedsatt kognitivt funksjonsnivå)

Deltakerne var menn og kvinner født fra 1907-1935 som også var deltakere i en annen stor studie fra Reykjavik. Avstanden mellom de middelaldrene og de eldre var 26 år. Hastigheten på forbedringen, hukommelse og utøvende funksjon ble vurdert med nevropsykologiske tester, mens demens ble diagnostisert i henhold til internasjonale retningslinjer. Det var 4761 deltakere uten demens og 184(3,7 %) deltakere med diagnosen demens med komplette data basert på tester.Blant deltakerne utførte 68,8 % ingen fysisk aktivitet, mens 26,5 % trente mindre enn 5 timer ukentlig. 4,5 % var i aktivitet mer enn 5 timer ukentlig. Begge de trenende gruppene hadde betydelig raskere hastighet på fremgangen knyttet til testens tema. De fikk bedre hukommelse og utøvende funksjon etter å ha kontrollert for demografiske og kardiovaskulære faktorer. De som trente mindre enn 5 timer hadde signifikant mindre sannsynlighet for å få demens senere i livet.

Konklusjon
Fysisk aktivitet i midten av livet kan bidra til vedlikehold av kognitiv funksjon og kan redusere eller utsette risikoen for demens senere i livet.

Referanser:
(1) J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2010 Dec;65(12):1369-74. Epub 2010 Aug 30.
The effect of midlife physical activity on cognitive function among older adults: AGES–Reykjavik Study. Chang M, Jonsson PV, Snaedal J, Bjornsson S, Saczynski JS, Aspelund T, Eiriksdottir G
 

Publisert: 16.12.2013 KL. 11:05
Kategori: Afpt

Har du lest disse?

Ikke akkurat noen stor overraskelse
– Hjerterytmeforstyrrelser kan komme av mange forskjellige sykdommer. Det som skjer er at de elektriske impulsene som få...
Se dette viktige innslaget fra TV2. Ikke alle skal ned i vekt

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.