2 min

Ukens forskning: Kryoterapi for raskere restitusjon

Kan nedkjøling av kroppen føre til bedre restitusjon?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

I et studie (1) publisert  7 desember i 2012 i den nettbaserte tidsskriftet PLoS ONE rapportert at løpere drar mer nytte av helkroppskryoterapi sammenlignet med infrarød stråling eller ingen form for "behandling". Helkroppskryoterapi er en form for kuldebehandling hvor man utsetter hele kroppen for ekstrem kulde. I løpet av tre minutter senker man kroppstemperaturen ved hjelp av flytende nitrogen eller andre metoder. Temperaturen gå til helt ned mot minus 130 grader C. I studiet ble deltakerne utsatt for temperaturer opptil – 110 grader C. Pasienten som får behandlingen er beskyttet mot akutte frostskader med sokker, hansker og munn-og ørebeskyttelse. Normalt faller hudtemperaturen til rundt 12 ° C, mens kroppstemperaturen kun faller noen få hakk etter at de tre minuttene er over.


I studiet ble 9 veltrente løpere (et lavt antall deltakere) testet for hver av de 3 restitusjonsmetodene for å kontrollere for individuelle forskjeller i muskelskader og restitusjon. Forskerne fant at kryoterapi ga den beste effekten. Ifølge Dr. Hausswirth er behandlingsformen effektiv for å gjenopprette muskelstyrke fort etter trening, samt skape raskere restitusjon og mindre smertefølelese. Dette er gode nyheter for toppidrettutøvere som er avhengig av at hver minste detalj rundt prestasjonen er under kontroll. Selvom ikke mange vanlige mosjonister har tilgang på dette pr. idag spår jeg bruken av kryoterapi til å øke. Denne formen for "behandling" brukes en del steder i utlandet, blant annet på ulike landslag i fotball, men er lite brukt i Norge foreløpig.

Referanse
1) Hausswirth C, Louis J, Bieuzen F, Pournot H, Fournier J, et al. (2011) Effects of Whole-Body Cryotherapy vs. Far-Infrared vs. Passive Modalities on Recovery from Exercise-Induced Muscle Damage in Highly-Trained Runners. 

Publisert: 01.12.2013 KL. 09:00
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.