2 min

Ukens forskning: Press bak eller foran hodet?

Skulderpress bak og foran hodet er to vertikale pressvarianter
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

I et nytt studie (1) analyseres skulderpress med stang foran og bak hodet. Mens en militærpress med stangen foran hodet og albuene noe frem foregår i sagitalplanet, vil en press bak nakken med albuene ut til siden foregå i frontalplanet. I utgangspunktet er den generelle oppfatningen at press bak nakken er mer belastende for skulderleddet enn foran grunnet større behov for mobilitet i thorakalryggen og skulderleddet. 

Les også: Kjerneaktivitet ved stående og sittende skulderpress

I studiet som du kan lese i større detalj på linken under konkluderer forskerne blant annet med at press foran nakken startet i en posisjon med mer lordose (svai), mens press bak nakken startet i en mer kyfosert posisjon. Press bak hodet startet med mindre ekstensjon i brystryggen enn press foran gjorde. De fant også at press bak nakken er trygt for personer som har normal stabilitet og god nok range of motion i skuldrene, men forskerne anbefaler at man nettopp jobber med dette før man presser bak nakken.

Foran eller bak?
Utfordringen for de fleste som prøver på press bak nakken er nettopp at de ikke har nok mobilitet og mer spesifikt god nok utrotasjon og skulderfleksjon til å få til bevegelsen uten å utsette omkringliggende strukturer unødvendig. Rotatorcuffen har en tendens til å belastes mer ved press bak nakken, men fortrinnsvis dersom det ikke finnes tilstrekkelig ROM. For folk flest vil press foran hodet er være mer forsvarlig enn bak hodet, da mange mangler ekstensjonsevne i brystryggen til å komme i en riktig posisjon. Mange må også jobbe i en lengre periode med mobilisering av innrotatorene av skulderen for å kunne utføre press bak nakken korrekt.

Under ser du den russiske vektløfteren Dmitry Klokov som gjør en stående og en sittende nakkepress/sots press, hvilket er en øvelse som krever desto bedre skuldermobilitet for å utføres korrekt. 


 

Referanse

1) Full-tekst: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254614000106

Publisert: 09.02.2014 KL. 06:05
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.