3 min

Unngå disse to vanlige feilene

To vanlige feil i to vanlige øvelser
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Markløft - Unngå å hyperekstendere korsryggen
En svært vanlig feil ved utførelse av markløft er at man ved fullførelsen av bevegelsen hyperekstenderer korsryggen. Det vil si at man lener seg for langt bak, svaier masse i korsryggen og får påfølgende stor belastning på ryggsøylen. Spesielt en type ledd i ryggen som heter fasettledd blir utsatt for stor belastning. Fasettleddene binder en ryggvirvel med en ny ryggvirvel, og kombinasjonen av stor svai og store kompresjonskrefter er ikke ryggen veldig glad i over tid.  

Les også: Hvorfor, hvor ofte og hvordan trene markløft?

Når man hyperekstenderer i korsryggen slik du ser under fullføres ikke løftet slik det skal ved hjelp av spesielt rumpa. Rumpa(mer spesifikt gluteus maximus), skal virkelig strammes i det kroppen rettes ut. Gjerne i kombinasjon med spenn fra magemusklene for å sikre at bekkenet "fikseres" og at man unngår at det tilter fremover.Kort oppsummert:
Å hyperekstendere i korsryggen i markløft øker skaderisikoen, er helt unødvendig og medfører mindre aktivitet i musklene du er ute etter å aktivere.


Benkpress - Ikke bruk "suicide grip"

Du lurer kanskje på hvorfor det heter suicide grip? Vel, Grepet du ser på bildet over har den benevnelsen nettopp fordi mange(ufrivillig) har skadet seg brutalt ved å unngå å låse tommelen rundt stangen. I det øyeblikket tommelen går rundt stangen på samme siden som de øvrige fingrene er veien kort før stangen bokstavelig talt knuser deg. Mange mener og erfarer at de føler seg mer stabile, får plassert stangen bedre i hendene og til og med er sterkere med grepet, men antakelig er dette bare fordi de har vendt seg til grepet, og synes det er uvant med et vanlig grep. De sterkeste løfterne i verden løfter med sikring fra tommelen og da bør også du kunne gjøre det. Du er så ufattelig mye sikrere mot at du mister stangen dersom du holder vanlig. Enkelt og greit: risikoen er ikke verdt å ta. Folk har brukket alle ribben, ødelagt skuldre og i noen tilfeller også omkommet som følge av at de har mistet stangen, gjerne i det løftet skal begynne.

Publisert: 02.09.2013 KL. 01:16
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.