6 min

6 måneder til sommerkroppen; din beste form noensinne: del 1

2015 ble ikke helt som jeg planla, men neste år da skal jeg bli i god form. Noen som kjenner seg igjen? Mange av oss går inn i det nye året (igjen) med godt mot, store ambisjoner og planer om å forandre både oss selv og verden rundt oss. I treningsverdenen så er det slik at 70% av de som starter treningen i januar er borte før februar er over. Årsaken er sannsynligvis at resultatene ikke kommer så raskt som de ønsker og at det faktisk er mer slitsomt og mindre moro enn de hadde håpet. Hva om jeg kunne gitt deg et opplegg som sikret at denne sommeren var en sommer der du med stolthet kunne gå på stranden/være naken foran kjæresten din/være stolt av kroppen din (stryk det som ikke passer) uten at du måtte tenke, evaluere og vurdere om det du gjør nå er det beste, eller om oppskrift x og treningsprogram y er enda bedre. Jeg våger å påstå at du vil få et slikt program her.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Ved å følge denne serien gjennom de neste 6 månedene kommer du garantert til å være i din beste sommerform. Om du tror det ikke koster noe, eller ikke er slitsomt tar du feil, men jeg kan garantere at programmet virker og sannsynligvis mye bedre enn noe annet du har forsøkt tidligere. Du vil presenteres for et helt nytt program hver måned og nye artikler regelmessig som alle sammen er ment å gi deg #sk15 som det kalles så populært på sosiale medier. Om du har lyst å holde andre oppdatert på fremgangene din kan du bruke #afptsk15 så kan du dele dine erfaringer og resultater med andre.

Treningen

All trening er inndelt i to ulike programmer som gjennomføres 3-4 ganger i uken, alt etter evne. Etter hver økt skal det utføres en intervalløkt som spesifiseres nærmere senere. Du bør minimum trene 3 dager i uken og ikke mer enn 4. Se til at du har en hviledag etter maksimalt 2 påfølgende treninger og ikke vær alt for opphengt i dagene du trener.

Oppsettet er slik at du utfører alle øvelser med samme bokstav i supersett, trisett eller giantsett. Når det står A1 og A2 betyr det at du først tar øvelsen A1, hviler så lenge som programmet tilsier, utfører A2, hviler igjen og starter om på A1 til alle serier av øvelsene er utført. Deretter hopper du videre til neste bokstav og gjentar.

FASE 1:

DAG 1
A1: Knebøy
A2: Sittende roing

B1: Liggende hofteekstensjon på ball
B2: Push press med hantel

C1: Utfall med rotasjon
C2: Crunch over ball

Uke Sett Reps Pause
1 3 15 60
2 3 12 45
3 3 10 30
4 3 8 30z

DAG 2
A1: Markløft
A2: Skrå hantelpress

B1: Bulgarsk splitt knebøy
B2: Mix grep nedtrekk (en hånd pronert og en supinert, bytt hver serie)

C1: Strak markløft
C2: Lateralfleksjon i rygghev benk

Uke Sett Reps Pause
1 3 15 60
2 3 12 45
3 3 10 30
4 3 8 30

Kondisjon

Etter hver økt. Valgfri aktivitet.
5 minutter oppvarming, 5 min rolig til slutt.

Hver repetisjon/drag skal utføres med maksimal innsats og pausene skal være aktiv hvile. Aktiv hvile betyr at du skal holde deg i bevegelse.

Uke Reps Varighet Pause mellom serier
1 3 60 120
2 4 60 120
3 5 60 120
4 6 60 120

 

Tips til treningen

Det er viktig at du er flink til å fokusere på teknikken disse første ukene slik at du lærer (igjen) korrekt teknikk. Vektene vil øke av seg selv med tiden så det er tid i massevis til å legge på kilo. Se også til at du forholder deg til pausene da de er en viktig faktor i progresjonen i programmet.

Begynn med litt lettere vekter og litt lavere intensitet og bygg sakte, men sikkert opp over tiden.

Kostholdet

Kostholdet vil gjennomgås nærmere i de neste artiklene, men i begynnelsen vil jeg at du gjør det enkelt. De to første ukene skal du fokusere på bare fire ting:

- Kutt ut all junk food og da mener jeg alt
- Spis omtrent hver tredje time
- Spis proteiner og karbohydrater sammen til hvert måltid
- Ta en spiseskje fiskolje hver morgen eller 6 gram hver dag i tablettform

De fleste av oss er alt for ambisiøse når det gjelder kostholdet og begynner alt for tøft, med det resultatet at vi sprekker etter bare noen få dager. Disse første to ukene er ment for å gi deg en mulighet til å etablere gode vaner etter julen og få en myk start. Ikke fall for fristelsen å starte hardere enn dette da sannsynligheten for at du sprekker er stor. Det vil være massevis av tid for å kunne være sulten senere….

Her er altså den første delen i serien. Gjennom de neste månedene og ukene vil du få nye programmer og nye tips på veien til at du kan møte sommeren 2015 som både sunnere, slankere og sterkere enn noengang.

Les del 2 her.


 

Publisert: 26.12.2014 KL. 01:21
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.