2 min

6 måneder til sommerkroppen: når bør man trene?

Det er mange diskusjoner rundt når man bør trene. Spiller det egentlig noen stor rolle?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Når man trener for best mulig resultater er det viktig at man timer treningen slik at den har mest mulig effekt. Det har alltid vært trodd at man bør trene på kvelden/ettermiddagen for best mulig effekt, men det er mange ting som styrer dette.

Den store styrkeautoriteten Charles Poliquin mener at den beste treningen foregår 3 eller 11 timer etter at man har stått opp og ingen kan vel diskutere med hans resultater. Andre igjen trener på tom mage og andre sverger igjen til trening på kvelden.

Søvnhormonet melatonin

Stort sett så foregår den beste styrketreningen i god tid etter at man har våknet og jo mer krevende tekniks aktiviteten er jo viktigere ser det ut til at det er å trene senere på dagen. (Journal of Strength and Conditioning Research, 28: 2604-2610, 2014).

Koordinasjon og hurtighet på steg påvirkes av søvnhormonet melatonin, men ren kraftutvikling påvirkes ikke så derfor ser det ut til at styrketrening kan utføres når som helst. En forutsetning er at man er såpass våken at man virkelig kan ta i og dette krever av de fleste at man har vært våken et par timer.

Andre ting som også styrer når du bør trener er faktisk når du KAN trene. Den beste treningen er faktisk den du gjør og om det perfekte tidspunktet for deg er på morgenen på grunn av jobb eller andre forpliktelser så er det nettopp da du bør trene, uavhengig av hva forskningen sier.

Så for deg som skal trene med korte pauser og pr definisjon ikke- koordinativt krevende aktiviteter kan du egentlig trene når som helst.

Som Nike-reklamen: Just Do It og bruk mindre eller ingen tid på å finne ut om det er den riktige tiden eller ikke. Den beste treningen er faktisk den du gjør!

Publisert: 29.12.2014 KL. 11:46
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.