4 min

Hardt eller ofte, hva er best for deg?

Noen velger å trene hardt, noen velger å trene ofte.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Det er mange diskusjoner rundt hvor ofte man skal trene. Fro noen år siden var ”sannheten” at man minst måtte trene en time tre ganger i uken eller så var det ikke noe vits. Tre ganger i uken har sin oppkomst fra DeLorne som fant at tre ganger i uken med progressivt økende belastning skapte gode resultater. I mange år var derfor trening tre dager i uken hellig.

Frem til 1960- tallet trente kroppsbyggere hele kroppen 3 dager i uken. Om man studerer bildet under av Steve Reeeves, av mange ansett som den mest perfekte kroppen gjennom alle tider så kan man ikke diskutere med resultatene akkurat.

Trenden etter dette ble på Arnold sin tid at hver kroppsdel ble trent tre dager i uken og at såkalte splitt-programmer medførte trening 5-6 dager i uken. Helt frem til på 80-tallet var dette ”det riktige”. På 80-tallet begynte kroppsbyggere i større grad å dele kroppen i flere deler. 3-1 programmet ble født og var overlegent det mest populære i mange år. Dette betyr trening 3 dager i strekk etterfulgt av en hviledag. Mot slutten av 90-tallet endret treningen seg. 4-5 delte programmer der hver kroppsdel trenes 1 gang i uken var nå det riktige. Mye av denne endringen kom som resultat av Dorian Yates, verdens beste kroppsbygger gjennom 90-tallet trente på denne måten.

Hva har så skjedd? Trening har endret seg fra ofte til hardt. Treningen til Yates er umulig å gjennomføre dager i uken da den er veldig belastende for både musklene og nervesystemet.

Hvor er vi i dag? Det ser ut som om trenden er litt i endring. Kroppsbyggere eller de som ønsker å være det trener fortsatt veldig likt det som ble populært på 90-tallet, fordi det fungerer. Det er noen forutsetninger for at denne treningen skal fungere optimalt. Blant annet må man trene veldig hardt for at man skal kunne gjøre det så sjelden. Om man er sikker på at man trener hardt nok er dette en god metode å skape resultater på, om du er kroppsbygger eller ønsker å bli det.

For den vanlige kunden, som har et relativt normalt liv, er dette en langt fra optimal metode å trene på. Om en dag med overtid eller bare en generelt dårlig dag medfører at treningen ikke kan utføres hardt nok vil det bli for sjelden mellom hver gang man trener en kroppsdel eller en øvelse. For folk flest som har et normalt liv med forpliktelser som i mange tilfeller kan begrense mulighetene til å trene hardt nok eller til riktig tid er skaper det helt uten diskusjon bedre resultater med trening av hele kroppen eller større deler av den litt oftere. Da tåler man noen dårlige treninger eller noen kortere opphold uten å miste resultatene. Som eksempel kan vi late som om individ A trener en viss øvelse hver mandag. Så plutselig en mandag så kan ikke økten gjennomføres. Neste gang individ A trener er det to uker siden sist samme øvelse ble trent og økningene er med stor sannsynlighet borte. Dersom individ A i stedet hadde trent hver øvelse 3 ganger i uken tåler han eller hun at en av dagene blir dårlige eller ikke gjennomført. Om vedkommende trener mandag, onsdag og fredag og den samme mandagsøkten blir forhindret vil han eller hun ha trent foregående fredag og igjen kommende mandag.

For folk flest og den gjennomsnittlige kunden er det absolutt å anbefale å trene hver øvelse eller kroppsdel oftere. Man trenger ikke å benytte samme øvelse, men man kan benytte ulike varianter av samme øvelser.

 

Publisert: 30.09.2013 KL. 09:55
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.