8 min

Hva er egentlig en Personlig Trener?

PT sier vi. "Hæ" sier noen. "Å ja" sier andre. Hva er egentlig en Personlig Trener? Hvorfor behøves vi og finnes det en fremtid innen Personlig Trening?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Definisjonen på en Personlig Trener

En trener er en person som veileder og tilrettelegger for andre personer i fysisk aktivitet, eller trening.

-Wikipedia

Mer diffust en dette kan det vel nesten ikke bli. Med denne definisjonen er det ikke så merkelig at noen går rundt og lurer på når vi skal få en "ordentlig jobb". For å kunne få et bilde av hva en personlig trener egentlig er skal jeg her forsøke å gi deg et bilde av hvor trenere i dag er aktive, samt hvor markedet trolig er på vei.

Det vanligste- treningssenter

De fleste av landets mange tusen trenere er i dag virksomme på en av landets snart 1000 treningssentre (red: ca 850 ved utgangen av 2013-Virke Trening).

Den desidert største leverandøren på personlig trener timer de siste årene er Elixia med omsetningstall rundt 130-140 millioner kroner (2013) fulgt av SATS med rundt halvparten. Disse to kjedene står nå for den absolutte majoriteten av PT omsetning i landet. Det er ingen tvil om at disse to kjempene med Elixia i spissen har satt Personlig Trening på kartet, men potensialet på utsiden av disse to er også enormt. Sammenslåingen av disse kjedene utgjør allikevel bare ca 10% av landets totale antall treningssentre og flere andre kjeder og frittstående senter satser nå stort på vekst i personlig trening. Med tanke på veksten som har vært ror jeg personlig på at omsetningen i løpet av de neste to årene igjen vil dobles, noe som igjen vil skape et behov av flere trenere inne på treningssentrene.

Kondisjonsutøvere

Norge er et ute-land. Dessverre har ikke veksten i personlig trening hatt store bidrag fra virksomheten utenfor treningssentrene. Egentlig er dette merkelig da utendørsidrett er enormt stort. Det er et enormt antall individer som ønsker å prestere i sin idrett, men som ikke oppsøker en trener uten kunnskap i deres sport. Som trener er en av de områdene der markedet er åpent der hvor styrketrening og idrettskunnskap møter hverandre. veksten i dette segmentet har et enormt potensiale. Om man som trener ønsker å ha et marked nesten for seg selv er dette veien å gå , enn så lenge. Etterhvert vil også trenere med denne kunnskapen være i mangetall og da blir det konkurranse om disse kundene også.

Idrett

Idrettstøvere bruker trenere. Man behøver ikke å se lenger enn til Olympiatoppen. I tillegg har vi trenere som Henning Skaarud  i Elverum fotball og Roger Holmedal som nylig signerte med et fotballag. Undertegnede jobbet i flere år med ishockey, noe som i utlandet er veldig vanlig. Idrettsspesifikk kunnskap vil etterspørres i større grad i de kommende årene og det gjelder å være den som ikke bare har en solid PT utdannelse men også erfaring og kunnskap innen idrett og behovsanslyser.

Private PT senter

Flere av våre utdannede personlige trenere har startet egne senter. De varierer fra små PT senter på noen ti-talls kvadratmeter til store kommersielle senter eller helproffe PT senter som Optimal Trening i Oslo. Med den friheten som en personlig trener kan ha så er det å styre sin egen hverdag og virksomhet et stort privilegium og en av fordelene ved å være personlig trener. I hvor mange yrker kan du selv velge når og hvor du vil jobbe?

Nettbasert coaching

Det har eksplodert med nettbaserte trenertjenester som varierer fra enkel oppfølging til avanserte systemer med video og treningsdagbøker. Bak dette står trenere som forsøker å skape muligheter utenfor det eksisterende markedet.

Grupper

Grete Roede er en avde som virkelig har hatt suksess med helse i gruppesammenheng og nå har dette tilbudet utviklet seg fra rent kosthold til en kombinasjon av trening, coaching og trening. Flere og flere trenere søker seg mot dette markedet og dette er trolig en av de store potensielle markedene. Tross alt er mennesker flokk.dyr og vi søker oss til individer vi kan identifisere oss med. I grupper der vi har felles målsetninger har man mange fellesnevnere som gjør at terskelen for å ta tak i sin helse er lavere.

Hjemmetrening

Det er veldig mange trenere i dag som reiser hjem til mennesker og trener de hjemme. Årsakene kan være mange og kan være alt fra at de ikke vil være medlem på et senter, ikke vil reise eller har gode fasiliteter hjemme. Som alltid er også hjemmebsøk litt dyrere så inntjeningen er større også for den enkelte treneren.

Bedrifter

Flere bedrifter har de siste årene gått til innkjøp av trening på bedriften. Veldig enkelt fordi sunne ansatte er lønnsomt for bedriften og er en investering verdt å ta. I dag er det ca 450.000 foretak i Norge med stort og smått og foredrag, trening og ernæringshjelp er noe som etterspørres i stor grad.

Les her at det virker.

Rehabilitering

Rehabilitering betyr "å igjen gjøre i stand til" og dette er et marked som dessverre vokser eksplosjonsartet. Muskel- og skjelettlidelser koster samfunnet mange titalls milliarder(!) og ser ikke ut til å synke. Kunnskap i å få mennesker tilbake til daglig funksjon etter skader av større eller mindre plager er det sterkt behov for. Enten det dreier seg om idrettsskader som kommer av akutte traumer eller langvarige diffuse plager uten tydelig årsak er kunnskap om rehabilitering et av de raskeste voksende omrpdene innen helse i dag.

Les mer om hvordan man kan bli Rehab Trainer.

Kosthold

SomPersonlig Trener har du også mye kunnskap om ernæring. Dersom du utvider denne kunnskapen litt ved å lære mer om ernæring har du et helt nytt marked.

Les mer om hvordan man kan bli Kostholdsveileder

Hvor stort er markedet egentlig?

Mye større enn vi kan forestille oss. Om vi bare ser på noen tall:

- ca 800.000 mennesker er medlemmer på Norges nesten 1000 treningssenter. En stor andel av disse ønsker personlig trening og de kjøper ytterst sjelden 1 time, men 6,12,20,30 eller flere timer. Dette betyr at det er et potensiale på mange millioner PT timer tilgjengelig hvert eneste år.

- Mer enn 50% av Norges voksne befolkning er overvektige. Disse ønsker i mange tilfeller hjelp med kosthold og trening og selv om de ikke vil melde seg inn på et senter er de fortsatt interessert i å trene.

- 20 % av Norges barn er overvektige. Dette betyr at aktiviteter for barn i organisert form er et enormt marked. I tillegg er mange foreldre velvillige for å betale for å gi barn de beste helsemessige forutsetningene så her vil markedet vokse med tiden.

Sist men ikke minst så er vi totalt 5,1 millioner innbyggere som alle ønsker best mulig liv. En av forutsetningene for et godt liv er god helse og kunnskap og erfaring om dette vil aldri gå av mote. I tillegg er personlig trening ikke en vare du må "selge" men en løsning på en utfordring som mange ikke klarer å løse selv.

Selvsagt bør du derfor bli Personlig Trener. Hva er det verste som skjer? Du investerer i noe som kan gi deg og dine kjære det du og de trenger for et langt og sunt liv.

Les mer om jobbmuligheter for en Personlig Trener

I en annen artikkel skal vise på hvor mye en personlig trener kan tjene. Følg med!

 

Publisert: 08.12.2014 KL. 09:16
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.