3 min

Kunsten å trene effektivt

De fleste av oss har begrenset med tid. I tillegg til dette er den tiden vi ofte trener på full av andre mennesker som tar akkurat det apparatet eller utstyret du trenger...
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

...så hva gjør man da?

De fleste av oss har en nromal jobb og kan ikke trene når som helst. Logistikkmessig hadde det selvsagt vært bra om vi hadde vårt eget senter der ingen andre var når jeg var der. Dessverre og heldigvis er det ikke helt slik. Vi får derfor bare gjøre det beste ut av det. I denne artikkelen skal jeg gi noen tips og noen programmer du kan benytte når tiden og plassen er begrenset.

Supersett, trisett, giantsett og sirkeltrening

mange tror at sirkeltrening og det å sette sammen flere øvesler er negativt for de som ønsker styrek og/eller muskelvekst. Det er faktisk ikke helt riktig. De siste 10 årene har vi sette en ednring i hvordan vi skriver treningsporgrammer generelt. Kombinasjonen av flere øvelser benyttes i stor grad av verdens fremste autoriteter på styrketrening og da spesilet når man lager programmer for folk flest. Med få unntak (styrkeløft, vektløfting, veldig teknisk krevende momenter) kan man med fordel sete sammen flere øvelser i programmet. Forutsetningen er at man er i fysisk form til å kunne gjøre det. Om man ikke klarer å jobbe med korte(re) pauser er det ikke noe sårlig tidssparende så da går iofte "vinninga opp i spinninga".

Logistikk, plass og utstyr

For enkelthets skyld er det smart å forsøke å få mest mulig ut av det utstyret eller området du bruker. Om du må løpe fra ene hjørnet til det andre eller bytte mellom flere typer utstyr så er det en risiko for at noen stikker av med akkurat det du brukte når du trenger det. Prøv derfor å benytte minst mulig utsyyr ad gangen for å ikke utsettes for at noe har tatt akkurat det du trenegr når du trenger det.

Kombinasjon av kroppsdeler og øvelser

Om du bruker øvelser som påvirker de samme musklene eller der begge er store krevende øvslser er det en risiko for at du ikke klarer å redusere pausene. Derfor er det smart å pare sammen store og små øvelser som overlapper hverandre minst mulig.

Forslag på program

Her er et todelt program som trener hele kroppen som du kan trene 2-6 ganger i uken alt etter hvor ofte du finner tid.

Dag 1:

A1: Benkpress med hantler
A2: Bulgarsk utfall (benet på benken du nettopp har brukt)

B1: Pushups (ta pushups inne i knebøystativet
B2: Knebøy

C1: Chins
C2: Hengende benhev ( i chins stativet)

3 serier med 10-12 repetisjoner i hver øvelse. 1 minutt hvile mellom serier og øvelser.

Øvelsene med samme bokstav trenes i supersett. Først A1, pause, A2, pause A1 og så videre.

Dag 2:

A1: Chins
A2: Pushups, smale (under chins stativet)

B1: Utfall med hantler
B2: Skulderpress med hantler

C1: Foroverbøyd roing med stang
C2: Drag til haken (reduser vekten, bruk samme stang)

3 serier med 10-12 repetisjoner i hver øvelse.

Disse to programmene klarer du å utføre på totalt 36-40 minutter om du er effektiv og tar ett minutt mellom hver serie. To ganger i uken tilsvarer maksimalt 1 time og 20 minutter og vil absolutt gi resultater.

Lykke til!

VIL DU LÆRE MER OM HVORDAN DU LAGER EGNE PROGRAMMER?

Publisert: 17.02.2015 KL. 04:17
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.