8 min

The Roadrunners Guide to the Galaxy

Vi har det meste, allikevel jager vi videre...
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Året er 1897. Mannen, Alfredo Pareto, en italiensk økonom oppdaget noe som skulle komme til å forandre hvordan vi så på verden. ”Pareto´s lov”, også kalt 80/20 prinsippet sier at 80% av resultatene våre kommer fra 20% av innsatsen. 20 % av kundene står for 80% av omsetningen, 20% av kundene gir deg også 80% av bekymringene, 20% av teppene i huset ditt får 80% av slitasjen og så videre. I vår verden er det også likedant, 20% av øvelsene vi utfører gir oss 80% av resultatene. Bare tenk på det- om du fjerner 80% av øvelsene dine og bare beholder de viktige 20%, hvor mye av resultatene blir borte? En ting er sikkert, det er ikke 80% av resultatene som blir borte… Hvordan har det seg da, at vi har blitt fanget i en ”mer er bedre” verden. Mer i form av både flere ting som skal gjøres, i form av at det skal gjøres raskere, i form av at vi måles ut fra hvor mye vi gjør, ikke hva resultatet er. I form av lange to-do lister som vi stolt på slutten av dagen ser at vi har kommet oss gjennom, som et mål på at vi er flinke og produktive…

Stopp!. Stopp et lite øyeblikk og kjenn etter. Hvor er du, hva gjør du, hvorfor gjør du det du gjør akkurat nå? Hva ønsker du å oppnå? Kunne det du akkurat nå gjør vært erstattet av noe annet som hadde gitt deg mer resultater og mer glede? Jeg våger å påstå et rungende ja. De fleste av oss er ”oppgavemennesker”, jo flere oppgaver vi har på listen og jo flere vi får gjort, jo bedre føler vi oss…i hvert fall så lenge vi ikke kjenner etter.

Hele vår verden er inne i samme spiral, med få unntak. I Italia er det startet en bevegelse som heter ”The Slow movement”. Her gjøres det bevisst en innsats for å skru ned tempoet og nyte øyeblikkene mer. I kjølvannet av dette har også ”Slow-Food” kommet, en filosofi som går ut på å lage, spise og nyte med mer tålmodighet og mer tilstedeværelse. I Østens filosofi har meditasjon vært en av grunnpilarene i helse i mange tusen år, og ikke uten grunn. Effektene av meditasjon, eller helt enkelt litt tid i stillhet, konkurrerer i de fleste tilfeller helt på linje med dagens mest avanserte medisiner i forhold til livsstils- og stressrelaterte plager. Hvorfor tar vi oss da ikke tid til en enkel naturlig metode i stedet? Nettopp derfor, ordet tid… Vi tror at effektiviteten og produktiviteten vår er mye høyere om vi kan gjøre mer og dermed er ikke tiden tilstrekkelig til også å sette seg ned og meditere.

I en av verdens meste kjente filmer er det en replikk-”det øyeblikket da verden gikk fra sort-hvitt til farger…”  I min verden er det i det øyeblikket du ser på verden med nye øyne og verdsetter de tingene du har rundt deg til enhver tid, uten å søke etter annet og lengte etter alt du ikke har.

For meg gikk min verden fra svart-hvitt til farger for nøyaktig 8 dager og 10 timer siden. På en merkelig måte endres verden på et øyeblikk og alt får en ny mening, en mening som handler om hvert eneste øyeblikk.

Barn er de beste til å nyte øyeblikket. Hvor mange av dere har ikke forundret seg over hvordan et spedbarn kan ligge og studerer et lys i timesvis eller hvordan en tre-åring kan bruke to timer på fem meter…bare fordi det er så mye spennende å se på bakken. Når endret vi oss, når mistet vi kontakten med HER og med NÅ. Når var sist du var flink til å bare nyte akkurat nå?

Studier fra Harvard University har vist at man kan syntetisere lykke. Det betyr at lykke kan produseres og skapes. Dessverre så er ikke vi så flinke på det. Studier har vist at lykkefølelsen er større hos mennesker som fratas valgmuligheter i visse situasjoner da de har en bedre evne til å være tilfreds med det de ender opp med, mens mennesker som får beholde valgmulighetene har større mulighet til å angre og revurdere og dermed så synker den opplevde lykkefølelsen.

Kanskje oppskriften er så enkel. Reduser valgmulighetene ved å ta noen enkle beslutninger. I vektkontrolls-øyemed tror jeg kanskje dette kunne hjulpet mye. Om vi bare hadde hatt frukt, grønnsaker, kjøtt, fugl, fisk, egg, grove kornprodukter og annet sunt hadde problemet vært merkbart mindre enn når vi har det enorme utvalget vi i dag har. Et av tipsene vi benytter er jo å ikke ha usunn mat tilgjengelig i hus, da valget da er tatt, maten er ikke tilgjengelig og kan ikke velges.

En av de beste barnebøkene noensinne skrevet er Den Lille Prinsen av Antoine de Saint-Exupery. Den lille prinsen reiser rundt på mange planeter og støter på erketyper av oss alle. En av planetene bebos av en som teller planeter, mens en annen bebos av en som vi tilbes. Moralen i historien er at vi voksne har en tendens til ikke å se det viktige. ”Det vesentlige er usynlig for øyet, det kan bare ses med hjertet”.

Hvordan kan vi hente ut poengene fra alt fra Alfredo Pareto og hans Pareto´s lov til Måken Jonathan, Østens filosofi og Den Lille Prinsen? Lær deg å finne de store tingene som skaper mesteparten av resultatene og nyt reisen. Her er noen tips på veien.

Målsetning

Sett en målsetning du vil oppnå i løpet av året og en du skal oppnå i løpet av denne måneden. Alle ting du som er på gjøremålslisten skal trekke deg mot disse målene. En gang i måneden setter du deg et nytt mål og på slutten av året lager du et nytt hovedmål.

Trening

Velg 2 øvelser for store muskelgrupper og 1 for små. Utfør disse korrekt, progressivt og regelmessig. Med regelmessighet mener vi 1-3 ganger i uken per øvelse. Ikke bruk tid på å vurdere om 3x 10 er bedre enn 4 x 8 eller om skrå benk er bedre enn flat. Hold deg til de samme øvelsene og øk belastningen regelmessig i en måned og deretter bytter du øvelser. Mer er ikke bedre, bedre er bedre….

Mail og Internett

Bestem deg for å besvare mail to ganger pr uke og legg inn en auto-reply som sier nettopp dette. Bestem deg for hvilke tider du sjekker mail på. Og du, fjern mail fra telefonen…

Ikke bruk internett mer enn en time pr dag og bestem deg for når dette er.

Telefon

Ikke vær tilgjengelig alltid. Ha visse tider der du ikke er tilgjengelig og bare er her og nå. Reklamen på TV om mobiltelefonen stiller spørsmålet- ”når ble vi mer opptatt av å fortelle andre hvor vi er, enn faktisk å være der?”

Mat

Velg en enkel grunnmeny som består av kjøtt, fugl, fisk, egg, frukt og grønnsaker og ha alltid dette som basen i ditt kosthold.

Klær

Gå gjennom klesskapet ditt. Om det er noe du ikke har benyttet de siste 6 månedene, gi det bort. Det er mange som ikke er så heldige som vi er og er i sterkt behov av klærne som du har i skapet ”i tilfelle du går opp eller ned i vekt…”, eller ”de som kan være kjekke å ha, i tilfelle…”.

To-do lister

Velg en (1) oppgave som du gjør ferdig hver dag. Se til at den oppgave du velger er en som trekker deg mot målsetningen du har. Om den ikke gjør det, velg en ny oppgave.

Livet

Nyt hvert øyeblikk. Sett pris på alt du har. Stopp opp flere ganger om dagen og bare vær her og nå. Livet er ganske bra om du bare kjenner etter. Kanskje dagen i dag er den dagen da ditt liv går fra svart-hvitt til farger…. Jeg skulle ønske jeg forstod det før...

 

 

Publisert: 14.10.2013 KL. 01:05
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.