2 min

Vi utforsker mennesket: gener

Mennesket, eller deg og meg, er historiens mest avanserte skapninger. Hva er det som gjør oss spesielle. i denne serien skal vi se på hva som gjør oss til det vi er.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Menneskets gener ble begynt kartlagt i 1990 i The Human Genome Project. Prosjektet har som målsetning å kartlegge hele menneskets genom. Dette betyr at man skal kartlegge ca 30.000 gener. I 2003 var fleste parten av de mennesklige genene kartlagt.

Noe av målsetningen med dette prosjektet, i tillegg til å forstå menneskets opphav og oppbygning, er å kunne finne genefeil og muligens kunne reparere disse for å unngå sykdommer som forårsakes av disse feilene.

Noen mener at dersom man kan isolere genen hvor feilen ligger kan man copy-paste fra en frisk gene og på den måten kunne reparere feilen som den forsårsaker. Drømmetenking? Det får tiden vise.

Den genetiske koden

Genetisk informasjon er kodet inn i DNA ved hjelp av det vi kaller baser: A, C, G og T. Disse basene kombineres i pas slik at A (Adenin) kombineres med T (Tymin) og G (Guamin) kombineres med C (Cytosin). På denne måten pares disse sammen slik at de danner såkalte basepar. Hver av disse basene danner sin halvdel av et trappesteg (se bildet under)

En rekke av disse trappestegene danner det vi kaller et gen.

Likheter

ca 98% av våre gener er like sjimpansen og det er derfor vår nærmeste slektning. Mus har ca 90% likhet og egner seg derfor også godt i forskningsøyemed.

Kromosomer

Genen er samlet id et vi kjenner som kromosomer hvorav 46 stk, eller 23 par, utgjør mennesket. Alle disse kromosomene finnes i alle kroppens celler og er utgangspunktet for reparasjon og reproduksjon.

Informasjonen rundt genetikk er enorm og for de fleste av oss nesten uforståelig. Allikevel er disse små bestanddelene det som utgjør forskjellen mellom oss alle når det gjelder alle kvaliteter. Noen av genene gjør at vi er rødhåret, noen gjør at vi er 180 cm høy og noen gener gir oss større eller mindre fordeler i ulike sporter. Dessverre er det i dag ikke så mye man kan gjøre for å endre på den genetiske koden, men geneforskning jobber for å gi oss muligheten til å endre på forutsetningene. Bra eller dårlig? Det får tiden vise...

Følg med videre når vi utforsker menneskets kompleksitet.

Publisert: 13.01.2015 KL. 09:22
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.